afbeelding van een kitten in het menu rechts

Kitten benodigdheden

Zodra u eenmaal weet wanneer uw nieuwe kitten in huis gaat komen, moet u een aantal voorbereidingen treffen. U doet er verstandig aan een aantal zaken al in huis te halen voordat de kitten in zijn nieuwe huis arriveert.

Speeltjes

Voldoende speeltjes zijn belangrijk voor de kat om zich te vermaken. Omdat iedere kat zijn eigen voorkeur heeft, zult u zelf moeten ontdekken welke speeltjes uw kat leuk vindt. Houd er bij de aanschaf van speelgoed wel rekening mee, dat het kattenspeelgoed veilig is en niet gemakkelijk splintert of door te slikken is. We onderscheiden speeltjes waarmee de kat alleen kan spelen en speeltjes waarmee samen met de eigenaar gespeeld kan worden.

Voeding

Het is aan te raden uw kitten de eerste dagen hetzelfde voer te geven, als hij bij de fokker heeft gehad. Overstappen op een voer van uw eigen keuze kunt u doen als uw kitten zich bij u thuis op zijn gemak voelt. Alle stress die de scheiding van zijn familie teweegbrengt, kan ertoe leiden dat uw kitten de eerste dag bij u thuis niet wil eten. Dwing hem niet om te eten en geef hem de tijd om te wennen. U zult zien dat de honger de volgende dag al weer terugkomt.

Voer- en drinkbakken

Katten voer- en drinkbakken

Het maakt op zich niet zoveel uit wat voor voerbak(ken) en drinkbak(ken) u neemt. Voor uzelf is het prettig om bakken te nemen met een hoge rand er omheen. Dit voorkomt zoveel mogelijk dat uw kitten er een smeerboel van maakt. Zorg ook dat de bakken groot genoeg zijn om later nog steeds voldoende inhoud te kunnen bevatten. Ook zijn standaards te verkrijgen waar de bakken in geplaatst kunnen worden, zodat ze wat hoger staan. De kat neemt dan tijdens het eten en drinken een veel natuurlijker houding aan en het voer en drinken hoeft dan niet tegen de zwaartekracht in een vreemde bocht te maken voordat het in de maag komt. Bovendien voorkomt dit dat de bak door de hele ruimte gaat.

Eigen plaats

Uw kitten heeft een eigen veilige plek in huis nodig waar hij zich terug kan trekken. Katten hebben graag een overzichtelijke en rustige plaats, die toch betrokken is bij het gezinsleven. Leg de lap stof die in het nest bij de kittens heeft gelegen op zijn slaapplek. De geur van zijn moeder en nestgenootjes die in dit lapje zit, zal hem helpen zich makkelijker thuis te voelen op zijn slaapplek. Stuur uw kitten nooit voor straf naar zijn slaapplek. Zijn eigen plaats moet een plek zijn waar uw kitten graag gaat liggen. Als slaapplek voor uw kitten, kunt u gebruik maken van een kattenmand, een kussen of een deken.

Mand, kussen of deken

Het is voor de kat wel zo prettig als deze zich rustig terug kan trekken op zijn eigen plekje. Een kattenmand (of kattenbed) of een kattenkussen of deken kan fungeren als zo#39;n eigen plek. Houdt er bij aanschaf wel rekening mee dat het geheel makkelijk te reinigen is.

Adressen

Zorg ervoor dat u weet bij welke dierenarts u met uw kat terecht wilt, zodat u in noodgevallen snel de juiste stappen kunt ondernemen.

Borstel/kam

Hoewel het voor de vacht nog niet nodig zal zijn om te borstelen, is het wel goed om uw kat alvast te wennen aan het borstelen. Over het algemeen is bij kortharige katten een borstel met korte rubberen noppen het meest efficiënt. Bij langharige katten zult u minimaal een borstel met langere tanden en een grove kam nodig hebben. Bij twijfel over de vachtverzorging van uw kat kunt u het beste aankloppen bij een ervaren trimster.
Het kan ook handig zijn uw kitten nu hij jong is al te wennen aan het nagelsknippen, zodat hij dit later heel gewoon vindt. Daartoe heeft u een speciale nageltang nodig, die te koop is bij de dierenspeciaalzaak. Hoewel dit niet direct nodig is, kunt u wel regelmatig de uiterste puntjes wegknippen op hem aan het knippen van de nagels te wennen.

Tandpasta en tandenborstel

Het is belangrijk uw kitten al vanaf jonge leeftijd aan het tandenpoetsen te laten wennen. Wanneer u hier al op jonge leeftijd mee begint, zal de kitten het tandenpoetsen als een normale handeling ervaren. Door de tanden van uw kat te poetsen, voorkomt u dat tandplak en tandsteen ontstaat en het gebit aangetast wordt. Hiervoor is het voldoende als u minstens twee tot drie keer per week de buitenkant van de tanden en kiezen (met name de achtersten) goed poetst. Bij de dierenspeciaalzaak is speciale katten tandpasta te koop.

Samengevat:

Voordat uw kitten in zijn nieuwe huis arriveert, doet u er verstandig aan alvast een aantal kitten benodigdheden in huis te hebben, zoals een kattenmand of kattenkussen, voeding, eet- en drinkbakken, kattenspeeltjes en speciale kattentandpasta.

Deel artikel: