afbeelding van een kitten in het menu rechts

Kattenvoeding

Er zijn zoveel verschillende soorten kattenvoeding te koop, dat het moeilijk kan zijn te beslissen welk voer u uw kat het beste kunt aanbieden. Alsof het al niet moeilijk genoeg is een keuze te maken, hoort u van de een dat vers vlees het beste is, terwijl de ander zweert bij kattenbrokken. Belangrijk is dat u kijkt waar uw kat het beste op functioneert.

Alle biochemische processen die zich in het lichaam van uw kat afspelen, zijn afhankelijk van de stoffen die via de voeding het lichaam in komen. Het is dan ook niet moeilijk om u voor te stellen dat de voeding een belangrijke rol speel in de totale gezondheid van uw kat.
De kwaliteit van kattenvoer wordt in belangrijke mate bepaald door de samenstelling van grondstoffen en nutriënten, de biologische beschikbaarheid en verteerbaarheid, de energiedichtheid, de consistentie en het uiterlijk aanzien, de appreciatie door het dier en de houdbaarheid. De hoeveelheid geproduceerde ontlasting geeft een goede indicatie van de kwaliteit van het voer. Algemeen geldt dat de kwaliteit van kattenvoer beter is, wanneer de kat minder en stevige ontlasting produceert. Gezonde voeding zorgt daarnaast voor een mooie, glanzende vacht en vaak worden katten er levendiger van.

Voer van lagere kwaliteit is vaak goedkoper per kilogram, maar hier moet wel meer van gegeven worden. Hierdoor is het verschil in de kosten per maaltijd tussen goedkope en gezonde kattenvoeding vaak minder groot dan men verwacht. Katten die slechte voeding krijgen hebben een slechte vacht, veel en dunne ontlasting en zitten minder goed in hun vel. De meeste eigenaren val dit laatste al niet eens meer op. Wanneer zij echter overgaan op een kwalitatief goed kattenvoer, zien zij de kat opeens opleven.

Droogvoer

Kat eet van zijn kattenbrokken

Als u droogvoer kiest, let er dan speciaal op dat de drinkbak rond etenstijd voldoende water bevat. Kattenbrokken zijn namelijk vrij zout en wekken dus dorst op.

Droogvoer bevat weinig water en is daardoor lang houdbaar. Er zijn veel verschillende aanbieders van droogvoer voor katten. De verschillen in kwaliteit tussen verschillende merken kattenvoer zijn groot, omdat er geen degelijke wetgeving is op het gebied van kwaliteitseisen aan kattenvoeding.
Bepaalde fabrikanten van kattenvoer doen veel onderzoek en maken gebruik van hoogwaardige grondstoffen. Dit verklaart ook het prijsverschil tussen de goede kattenvoeding dat u bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak kunt kopen, en het goedkope kattenvoer dat in de supermarkt te koop is. Enkele merken kattenvoeding die goed bekend staan, zijn Hills, Royal Canin, Eukanuba en Pro Plan.

Goedkope kattenbrokken bevatten vaak meer plantaardige eiwitten, die van lagere kwaliteit zijn. Daarnaast bevat goedkoop kattenvoer niet alle essentiële aminozuren in voldoende hoeveelheid, waardoor problemen kunnen ontstaan zoals extreem veel verharen, huidschilfers, jeuk en krabben. Omdat dit goedkope kattenvoer ook slecht verteerd wordt, heeft de kat een grotere hoeveelheid kattenbrokken nodig en produceert hij meer ontlasting.

Natvoer

Natvoer ofwel blikvoer bestaat voor 70 tot 90% uit water. Door de sterke geur heeft dit voer bij veel katten de voorkeur. Katten kunnen hier echter niet op kauwen, waardoor eerder tandsteen ontstaat. Het is daarom belangrijk natvoer af te wisselen met kattenbrokken of de kat andere mogelijkheden tot kauwen aan te bieden.

Samenstelling kattenvoer

Kattenvoer moet zijn samengesteld uit de volgende 6 groepen voedingsstoffen: water, koolhydraten, eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen. En dat in de juiste verhoudingen en hoeveelheden. Hieronder volgt een korte uitleg van ieder van deze 6 groepen voedingsstoffen.

Water

Water is nodig in het lichaam voor transport van voedingsstoffen naar weefsel, houdt de lichaamstemperatuur op peil en helpt bij de vertering van andere voedingsstoffen. Water is de meest essentiële voedingsstof om te kunnen overleven. Een kat sterft al bij verlies van 15% van de hoeveelheid water in het lichaam. Er moet altijd water voor de kat klaarstaan, maar als u droogvoer kiest let er dan speciaal op dat de waterbak rond etenstijd steeds vol is.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn korte of langere ketens van suikers en kennen we als ‘snelle’ energieleveranciers. De snelste energieleverancier onder de koolhydraten is bekent onder de naam druivensuiker. Katten hebben koolhydraten niet echt nodig, omdat ze via hun eigen stofwisseling in staat zijn andere voedingsstoffen in bijvoorbeeld glucose om te zetten. Toch zijn koolhydraten goede energieleveranciers. Bovendien bevat voeding waarin natuurlijke koolhydraten zijn verwerkt voedingsvezels, die van belang zijn voor een goede darmwerking.

Eiwitten

Eiwitten heeft de kat nodig als bouwstenen voor opbouw en herstel van veel weefsels zoals spieren, pezen, huid, haren en bloed. Ze zorgen samen met andere voedingsstoffen voor de vorming van enzymen en hormonen, die de stofwisseling regelen. Eiwitten zijn nodig bij de vorming van antistoffen, die helpen infecties te bestrijden en ze kunnen worden gebruikt om energie te leveren.

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten. Plantaardige eiwitten zijn bijvoorbeeld afkomstig uit soja en zijn van mindere kwaliteit dan dierlijk eiwit, omdat niet alle essentiële aminozuren in de juiste hoeveelheid aanwezig zijn in plantaardige eiwitten. Bij een tekort aan eiwitten of eiwitten van mindere kwaliteit kunnen er problemen ontstaan bij de opbouw van weefsels, de stofwisseling en het afweermechanisme tegen ziekten. Dit kan zich uiten in slechte eetlust, slechte groei of zelfs vermagering en een slechte conditie van de vacht.

Vetten

Vetten zijn eigenlijk de belangrijkste leverancier van energie. Vetten in de voeding voorzien uw kat van 2,25 maal meer calorieën per gewichtseenheid dan eiwit of koolhydraten. Een tekort aan essentiële vetzuren (omega-3 en omega-6 vetzuren) uit zich in huidbeschadigingen, een slechte conditie van de vacht en kan zelfs leiden tot voortplantingsproblemen. Daarnaast zijn vetten betrokken bij de absorptie, opslag en transport van de in vet oplosbare vitaminen (Vitamine A, D, E en K).

Mineralen

Mineralen vervullen vele functies in het lichaam. Zo zijn calcium en fosfor belangrijk voor het skelet en het gebit en zijn natrium en kalium belangrijk voor het regelen van de juiste vochtbalans. Ook zijn mineralen nauw betrokken bij de stofwisseling.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen macromineralen en micromineralen ofwel spoorelementen. De macromineralen moeten in grote hoeveelheden in de kattenvoeding aanwezig zijn: calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium, chloor, en zwavel. De micromineralen of spoorelementen moeten in veel mindere hoeveelheid in de voeding aanwezig zijn: ijzer, koper, zink, mangaan, molybdeen, selenium, kobalt en jodium. Andere spoorelementen die pas relatief recent zijn ontdekt zijn: fluor, chroom, nikkel, silicium, tin en vanadium. Over de functie van deze relatief nieuwe spoorelementen is nog maar weinig bekend.

Het is heel belangrijk dat de mineralen in de goede verhouding en in de juiste hoeveelheden in het kattenvoer aanwezig zijn. Bij een kat die bijvoorbeeld alleen maar spiervlees te eten krijgen, ontstaat een tekort aan calcium. Het lichaam zal calcium uit de botten halen, omdat het lichaam de calcium toch nodig heeft. Het skelet wordt ontkalkt, waardoor gemakkelijk botbreuken kunnen ontstaan. Dit wordt ‘all meat syndrome’ genoemd en is typisch een ziekte voor kittens. Omdat tegenwoordig vaker gebruik wordt gemaakt van volledige kattenvoeding, komt dit steeds minder vaak voor. Een teveel aan calcium kan echter ook botproblemen opleveren.

Vitaminen

Vitaminen spelen een heel belangrijke rol bij allerlei biochemische processen en kunnen door het lichaam niet aangemaakt worden. De dagelijkse behoefte aan vitamines is zeer gering en bedraagt vaak slechts enkele mg per dag. Algemeen geldt dat een tekort maar ook een overdaad aan vitaminen schadelijk kan zijn en op den duur de dood tot gevolg kan hebben.

Vitamines worden opgedeeld in vetoplosbare en wateroplosbare vitamines.
Vetoplosbare vitaminen Wateroplosbare vitaminen
Vitamine A Vitamine B1 (Thiamine)
Vitamine D Vitamine B2 (Riboflavine)
Vitamine E Nicotinezuur
Vitamine K Pantotheenzuur
Vitamine B6 (Pyridoxine)
Biotine
Foliumzuur
Vitamine B12 (Cobalamine)
Vitamine C (Ascorbinezuur)
Choline

Samengevat:

Kwalitatief goede kattenvoeding is belangrijk voor de gezondheid, weerstand en fitheid van uw kat. Zeker wanneer uw kat nog in de groei is. Er zitten grote verschillen in kwaliteit van de verschillende kattenbrokken. De betere kattenvoeding koopt u bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak. Gezond kattenvoer zorgt voor een mooie, glanzende vacht, minder en stevigere ontlasting en vaak worden katten er levendiger van.

Deel artikel: