afbeelding van een kitten in het menu rechts

Zorgverzekering voor uw kat / Kattenverzekering

Mocht uw kat plotseling wat komen te mankeren, dan kan de rekening van de dierenarts behoorlijk oplopen. U doet er dan ook verstandig aan zich tijdig te verdiepen in kattenverzekeringen. Dit artikel geeft u informatie over de voordelen en nadelen van het afsluiten van een kattenverzekering. Zo helpt Kattenabc.nl u bij het maken van de afweging uw kat wel of niet te verzekeren voor ziektekosten.

Kat met een gebroken poot in het gips.

Door uw kat te verzekeren komt u niet onverwachts voor hoge kosten te staan.

Iedere Nederlander is in beginsel verzekerd voor ziektekosten. Dat geldt echter niet voor huisdieren, terwijl ook de kosten bij de dierenarts (net als bij u in het ziekenhuis) behoorlijk op kunnen lopen. Op jaarbasis kost een kat ongeveer 750 euro. Voor de meeste baasjes is dit zonder probleem op te brengen. Maar wat nou als uw kat ineens een dure operatie of dure medicijnen nodig heeft? Bijvoorbeeld als gevolg van een aanrijding of omdat uw kat bij bezoek aan de dierenarts nier-, hart- of schildklierproblemen blijkt te hebben. Het is goed om uzelf tijdig deze vraag te stellen, zodat u niet onverwacht voor hoge kosten komt te staan die u in betalingsproblemen brengen.

In Nederland is slechts ongeveer 5 procent van de huisdieren verzekerd. Dit aantal groeit licht. In Groot-Brittannië is echter al 24 procent van de huisdieren verzekerd en in Zweden is een overgrote meerderheid van 70% van de huisdieren verzekerd. Op het gebied van huisdierenverzekeringen loopt Nederland dus behoorlijk achter op de welvarende omliggende landen.

Ziektekostenverzekering voor uw kat

Het hebben van een huisdier geeft u ook de verantwoordelijkheid voor een goede verzorging. En daar komt meer bij kijken dan goede kattenvoeding of een mooie krabpaal. Onderdeel van een goede verzorging is ook dat u financieel voorbereid bent op de kosten van onvoorziene medische behandelingen. Ook uw kat kan een ongeluk krijgen of ernstig ziek worden. Gelukkig is de diergeneeskunde in Nederland op een hoog niveau. Op het gebied van het genezen van huisdieren is steeds meer mogelijk en de ontwikkelingen in de diergeneeskunde vinden in rap tempo plaats. De kosten van de behandeling van uw kat kunnen echter oplopen tot duizenden euro’s. Als u niet te allen tijde over voldoende besteedbaar geld beschikt om deze rekening te kunnen betalen, doet u er verstandig aan uw kat te laten verzekeren. U hebt immers ook een zorgverzekering voor uzelf afgesloten.

Net als bij humane verzekeringen, zijn er ook bij de verzekering voor dieren beperkingen en uitzonderingen. Deze zijn echter zeer redelijk en staan duidelijk vermeld in de polisvoorwaarden zodat u vooraf weet wat u wel of niet kunt verwachten met betrekking tot de vergoedingen. Kattenabc.nl heeft voor u een verzekeringsoverzicht gemaakt. Hierin kunt u gemakkelijk een kattenverzekering vergelijken met een andere kattenverzekering.

In Nederland zijn er een paar grote aanbieders van kattenverzekeringen. De bekendste aanbieders van kattenverzekeringen zijn:

Dekking

Lees voor het afsluiten van een ziektekostenverzekering de dekking en voorwaarden goed door. Er zitten verschillen in wat wel en niet wordt vergoed door de verschillende verzekeringsmaatschappij. De maximale vergoeding per verzekeringsjaar bedraagt 2.000 tot 3.500 euro, ook weer afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij waarbij u uw kat verzekert. De meeste zorgverzekeringen voor katten vergoeden tenminste de volgende zaken:

 • Consult in de dierenkliniek, wanneer deze gerelateerd is aan ziekte, ongeval of aandoening.
 • Behandelingen die medisch noodzakelijk zijn, inclusief operaties en narcose door dierenarts en dierenartsspecialist.
 • Medisch noodzakelijke diagnostiek van bloed, urine, ontlasting en weefsel.
 • Röntgenfoto’s, echografie en elektrocardiografie.
 • Alle geregistreerde medicijnen en toepassingen volgens de diergeneesmiddelenwet.
 • Medische noodzakelijke opname en verpleging in de kliniek.
 • Identificatiechip, zowel aanschaf als plaatsing.
 • Euthanasie inclusief achterlaten van uw huisdier bij de dierenarts.

Wilt u weten wat de verschillende kattenverzekeringen allemaal vergoeden? Bekijk dan eens het verzekeringsoverzicht.

Voordelen kattenverzekering

 • Een kattenverzekering verzekert uw kat van de nodige medische zorg.
 • Een kattenverzekering beschermt u tegen een onverwachte hoge rekening. Bijna alle medische kosten ten gevolge van een ongeval en/of ziekte worden door de kattenverzekering vergoed.
 • Een kattenverzekering voorkomt dat u als eigenaar lastige keuzes moet maken als uw kat plotseling een dure behandeling nodig heeft. De beslissing om te behandelen of niet kunt u zuiver laten afhangen van wat het beste is voor uw kat. Een prettige zekerheid op een moment dat u wel iets anders aan uw hoofd heeft dan geldzaken.

Kosten van een kattenverzekering

De premie van een ziektekostenverzekering voor uw kat bedraagt gemiddeld tussen de 15 en 30 euro per maand. De premie is afhankelijk van de leeftijd van uw kat bij aanvang van de kattenverzekering. Natuurlijk is de premie die u voor de kattenverzekering betaalt ook afhankelijk van de dekking die u kiest. Zowel Proteq Dier & Zorg als Petplan bieden namelijk keuze uit verschillende verzekeringspakketten. De OHRA Huisdierenverzekering biedt een basispakket aan. Daarnaast bieden alle drie deze zorgverzekeraars een mogelijkheid tot afsluiten van aanvullende verzekeringen.
Hoe jonger de kat op het moment dat u de kattenverzekering afsluit, hoe lager de premie is die u betaald. Uw kat als kitten al verzekeren is dus een investering in de toekomst. Ook kan de maandelijkse premie afhangen van de looptijd van de kattenverzekering.

Op de website van de verschillende verzekeringsmaatschappijen kunt u een vrijblijvende premieberekening maken. U kunt ook de voorwaarden inzien en direct een polis afsluiten.

Bereken vrijblijvend uw premie
Proteq Dier & Zorg
Petplan
OHRA Huisdierenverzekering

Alternatieven

Als alternatief voor het afsluiten van een kattenverzekering kunt u ook zelf een spaarpotje maken waarin u iedere maand wat geld apart zet voor het geval uw kat iets overkomt. Als u voor deze optie kiest, is het belangrijk dat u wel eerlijk naar uzelf bent en het geld in dit spaarpotje alleen gebruikt voor rekeningen van de dierenarts. U mag dit spaargeld dan dus niet uitgeven wanneer u bijvoorbeeld plotseling een nieuwe wasmachine nodig heeft. Vraag uzelf ook af of u genoeg geld achter de hand heeft om bij te springen, als de kosten hoger oplopen dan het bedrag dat u opgespaard heeft. Er gaat namelijk nogal wat tijd overheen voordat u in uw spaarpotje een leuk bedrag heeft opgebouwd. Als u van uzelf weet dat u niet te allen tijde voldoende geld achter de hand heeft om de rekening van de dierenarts te kunnen betalen, blijkt het principe van zelf sparen in de praktijk niet te werken.

Wel of niet verzekeren?

De afweging of het verstandig is om uw kat te verzekeringen, moet u zelf maken. Algemeen geldt dat als u geen spaarpotje heeft waaruit u de kosten van de medische behandeling kunt of wilt betalen, het verstandig is om uw kat te verzekeren. Juist voor mensen die niet veel geld achter de hand hebben, is het afsluiten van een kattenverzekering erg belangrijk. Zo kan uw kat altijd van de nodige (vaak onverwachte) zorg worden voorzien. Bovendien is de premie die u per maand aan de zorgverzekering kwijt bent ook voor mensen die niet veel geld te besteden hebben op te brengen.

Samengevat:

Een kattenverzekering voorkomt dat u lastige keuzes moet maken als uw kat plotseling een dure behandeling nodig heeft. Met een kattenverzekering verzekert u uw kat dus van de nodige medische zorg. Het bedrag dat u per maand kwijt bent aan de zorgverzekering is ook voor mensen die niet zo veel geld te besteden hebben op te brengen. Uiteindelijk kan een zorgverzekering voor uw kat veel ellende voorkomen.
Wilt u meer informatie over wat de verschillende kattenverzekeraars nu precies vergoeden? Op deze pagina kunt u de kattenverzekeringen vergelijken.

Grootste kattenverzekeraars:

Deel artikel: